Oleje

Olej z Lnianki - Rydzowy
Kropla Omega

tłoczony na zimno nieoczyszczony, nierafinowany

Nasz olej z z lnianki charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych - ponad 90%, w tym:

Omega-3: 37% - kwas alfa-linolenowy ALA,
Omega-6: 20% - kwas linolowy LA,
Omega-9: 17%,

które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA i 10g LA dziennie.
Ważne jest również zachowanie zrównoważonego sposobu odżywiania i zdrowego trybu życia.

Najważniejsze cechy:

Skład:

100% olej z nasion lnianki siewnej tłoczony na zimno

Dostępne pojemności:

Wartości odżywcze w 100 ml:

Energia: 3404kJ / 828kcal

Tłuszcz: 92g

w tym kwasy nasycone: 9g

jednonienasycone: 29,5g

wielonienasycone: 53g

Węglowodany: 0g

w tym cukry: 0g

Białko: 0g

Sól: 0g

Olej z lnianki Kropla Omega inaczej zwany rydzowy tłoczymy metodą na zimno z nasion lnianki siewnej. Nasz olej ma lekko korzenny smak, z cebulowo-orzechową nutą i jasny złocisty kolor, który może też wpadać w barwę czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Kolor jest uzależniony od tego, na jakiej glebie hodowana była lnianka siewna. Jest to roślina, która dobrze radzi sobie nawet na podłożu piaszczystym i zdegradowanym.

Pierwsze ślady korzystania z tego oleju znaleziono w Biskupinie, w prasłowiańskiej osadzie sprzed 3000 lat. Jego spożycie nasilało się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Stąd pochodzi znane powiedzenie "lepszy rydz niż nic". W okresie powojennym lnianka była drugą po lnie rośliną oleistą przerabianą na olej.

Bezpośrednio po tłoczeniu i procesie naturalnej sedymentacji (opad stałych cząstek na dno zbiornika) nalewamy go do butelek z ciemnego szkła, które chronią wrażliwe na światło nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej pozostaje nieoczyszczony, nie filtrowany i nierafinowany dla zachowania wszystkich wartości odżywczych i smakowych, dlatego na dnie butelki może pojawić się osad, jest to zjawisko naturalne i nie świadczy o złej jakości oleju. Termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od daty nalania.

Olej z lnianki znajdzie zastosowanie jako dodatek do: sałatek, surówek, sosów, dipów, dresingów, ryb. Świetnie nadaje się do kapusty kiszonej, twarogów, serków, jogurtów, szejków, itp. Można dodawać go do przestudzonych ziemniaków, kasz, makaronów. Świetnie komponuje się ze śledziami. Dobrze smakuje z chlebem, bułkami i bagietkami.

Olej z Lnianki Kropla Omega to:

Świetny skład

Nasze oleje tłoczymy wyłącznie z wysokiej jakości odpowiednich odmian nasion od sprawdzonych plantatorów, do których mamy wieloletnie zaufanie. 100% naturalnych składników.

Odpowiedzialny proces

Temperatura tłoczenia nie przekracza 36˚C, oleje nie podlegają procesom oczyszczania filtrowania i rafinacji, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne a także naturalny smak i zapach.

Świeżość

Produkcja odbywa się w niewielkiej rodzinnej tłoczni, niedużymi partiami, dlatego oleje są zawsze świeże. Produkty sprzedajemy tylko w butelkach z ciemnego szkła, wyłącznie z lodówki.

Jakość

Wysoką jakość naszych olejów pod kątem składu biochemicznego i trwałości potwierdzają badania w akredytowanym laboratorium w Legionowie oraz w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych SGGW w Warszawie.

Chcesz kupić ten olej?  Napisz: kropla@kroplaomega.pl  lub zadzwoń: 502 635 480