Oleje
Olej z Lnianki - Rydzowy
Kropla Omega
Kropla Omega
tłoczony na zimno nieoczyszczony, nierafinowany
Nasz olej z z lnianki charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych - ponad 90%, w tym:
Omega-3: 37% - kwas alfa-linolenowy ALA,
Omega-6: 20% - kwas linolowy LA,
Omega-9: 17%,
które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA i 10g LA dziennie.
Ważne jest również zachowanie zrównoważonego sposobu odżywiania i zdrowego trybu życia.
Najważniejsze cechy:
Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3, Omega-6 i Omega-9
Najlepszej jakości ziarno
Świeżo tłoczony małymi partiami
Z małej rodzinnej tłoczni
Skład:
100% olej z nasion lnianki siewnej tłoczony na zimno
Dostępne pojemności:
100ml
250ml
500ml
750ml
Wartości odżywcze w 100 ml:
Energia: 3404kJ / 828kcal
Tłuszcz: 92g
w tym kwasy nasycone: 9g
jednonienasycone: 29,5g
wielonienasycone: 53g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Olej z lnianki Kropla Omega inaczej zwany rydzowy tłoczymy metodą na zimno z nasion lnianki siewnej. Nasz olej ma lekko korzenny smak, z cebulowo-orzechową nutą i jasny złocisty kolor, który może też wpadać w barwę czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Kolor jest uzależniony od tego, na jakiej glebie hodowana była lnianka siewna. Jest to roślina, która dobrze radzi sobie nawet na podłożu piaszczystym i zdegradowanym.
Pierwsze ślady korzystania z tego oleju znaleziono w Biskupinie, w prasłowiańskiej osadzie sprzed 3000 lat. Jego spożycie nasilało się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Stąd pochodzi znane powiedzenie "lepszy rydz niż nic". W okresie powojennym lnianka była drugą po lnie rośliną oleistą przerabianą na olej.
Bezpośrednio po tłoczeniu i procesie naturalnej sedymentacji (opad stałych cząstek na dno zbiornika) nalewamy go do butelek z ciemnego szkła, które chronią wrażliwe na światło nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej pozostaje nieoczyszczony, nie filtrowany i nierafinowany dla zachowania wszystkich wartości odżywczych i smakowych, dlatego na dnie butelki może pojawić się osad, jest to zjawisko naturalne i nie świadczy o złej jakości oleju. Termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od daty nalania.
Olej z lnianki znajdzie zastosowanie jako dodatek do: sałatek, surówek, sosów, dipów, dresingów, ryb. Świetnie nadaje się do kapusty kiszonej, twarogów, serków, jogurtów, szejków, itp. Można dodawać go do przestudzonych ziemniaków, kasz, makaronów. Świetnie komponuje się ze śledziami. Dobrze smakuje z chlebem, bułkami i bagietkami.
Olej z Lnianki Kropla Omega to:
Świetny skład
Nasze oleje tłoczymy wyłącznie z wysokiej jakości odpowiednich odmian nasion od sprawdzonych plantatorów, do których mamy wieloletnie zaufanie. 100% naturalnych składników.
Odpowiedzialny proces
Temperatura tłoczenia nie przekracza 36˚C, oleje nie podlegają procesom oczyszczania filtrowania i rafinacji, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne a także naturalny smak i zapach.
Świeżość
Produkcja odbywa się w niewielkiej rodzinnej tłoczni, niedużymi partiami, dlatego oleje są zawsze świeże. Produkty sprzedajemy tylko w butelkach z ciemnego szkła, wyłącznie z lodówki.
Jakość
Wysoką jakość naszych olejów pod kątem składu biochemicznego i trwałości potwierdzają badania w akredytowanym laboratorium w Legionowie oraz w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych SGGW w Warszawie.