Oleje
Olej Kokosowy
Kropla Omega
Kropla Omega
tłoczony na zimno nieoczyszczony, nierafinowany
Nasz olej kokosowy charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu laurynowego - ponad 52%.
Jest to kwas występujący w mleku karmiącej matki, między innymi buduje odporność małych dzieci.
Jest to najbardziej wszechstronny olej świata, jest stosowany zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (200°C) nasz produkt nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia potraw.
Najważniejsze cechy:
52% kwasu laurynowego
Wiele zastosowań
Na zimno i do smażenia
Świeżo tłoczony małymi partiami
Z małej rodzinnej tłoczni
Skład:
100% olej z miąższu kokosa tłoczony na zimno
Dostępne pojemności:
190g
260g
360g
450g
830g
Wartości odżywcze w 100 ml:
Energia: 3700kJ / 900kcal
Tłuszcz: 100g
w tym kwasy nasycone: 96g
jednonienasycone: 4g
wielonienasycone: 0g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Olej kokosowy Kropla Omega tłoczymy metodą na zimno z miąższu kokosa ze Sri Lanki.
W temperaturze pokojowej do ok. 25°C olej zachowuje stałą postać i ma białą barwę, w wyższej przechodzi w postać płynną i staje się przezroczysty. Ma delikatny kokosowy smak i zapach.
Olej pozostaje nieoczyszczony, nie filtrowany i nierafinowany dla zachowania wszystkich wartości odżywczych i smakowych. Termin przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy od daty nalania.
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (200°C) nasz produkt nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia potraw: warzyw, mięs, ryb i innych. Można go również używać do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do zup, sosów i innych dań. Nieodzowny składnik dań kuchni azjatyckiej. Olej kokosowy jest składnikiem "kuloodpornej kawy". Jest to mieszanka kawy z masłem i nierafinowanym olejem kokosowym. Jest ona doskonałym źródłem energii, zmniejsza uczucie głodu. Kawa kuloodporna to niezwykle popularny punkt diety ketogenicznej. Rozpuszczony kokos może być również polewą do naleśników, gofrów, placków, tortów i różnych deserów.
Nierafinowany olej kokosowy znajdzie zastosowanie w kosmetyce. Może być dodatkiem do kremów, maseczek i balsamów do ciała. Sprawdzi się również jako dodatek do odżywek do włosów.
Olej z Wiesiołka Kropla Omega to:
Świetny skład
Nasze oleje tłoczymy wyłącznie z wysokiej jakości odpowiednich odmian nasion od sprawdzonych plantatorów, do których mamy wieloletnie zaufanie. 100% naturalnych składników.
Odpowiedzialny proces
Temperatura tłoczenia nie przekracza 36˚C, oleje nie podlegają procesom oczyszczania filtrowania i rafinacji, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne a także naturalny smak i zapach.
Świeżość
Produkcja odbywa się w niewielkiej rodzinnej tłoczni, niedużymi partiami, dlatego oleje są zawsze świeże. Produkty sprzedajemy tylko w butelkach z ciemnego szkła, wyłącznie z lodówki.
Jakość
Wysoką jakość naszych olejów pod kątem składu biochemicznego i trwałości potwierdzają badania w akredytowanym laboratorium w Legionowie oraz w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych SGGW w Warszawie.